Комета отнесе имунитета на Борисов, метеоритен дъжд - референдума на

...
 Комета отнесе имунитета на Борисов, метеоритен дъжд - референдума на
Коментари Харесай

Камъните падат – от небето до парламента

 
Комета отнесе имунитета на Борисов, метеоритен дъжд - референдума на " Възраждане " Канара се свлече от шията на властта с приемането на бюджета, сринаха се огромните заблуди
 
-->
Като бляскав метеор прелетяха над главите ни новините от срещата на върха на НАТО във  Вилнюс. За да отекнат в Народното събрание като екот от небесен камък във Видин.

Докато утринните блокове яростно спореха метеор или астероид е вярно да се споделя, вечерните формати смилаха до галактически парчета проблема отбрана или опасност е възможната бригада от 5 000 елитни натовци у нас.

Съзвездието от знаци, изгряло на геополитическия хоризонт с решението на Турция за Швеция, полските войски на границата с Беларус и разменените ултиматуми сред Вашингтон и Кремъл, потъна в черната дупка на разногласието магнитните стихии или юлските жеги са по-опасни за кръвното ни.
Персеиди, само че не в небето, а на жълтите павета
провокира изявлението на премиера Николай Денков за касетъчните бомби, които Украйна изиска от Съединени американски щати. Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани за пояснение, Българска социалистическа партия - за парламентарно чуване. За да стане ясно най-после, че всичко е било единствено прахуляк във вятъра - България не поддържа неразрешеното с интернационалните документи оръжие. Просто министър председателят логичен заключил, че щом Русия употребява касетъчни бомби против Украйна, обикновено е и Киев да желае ответен удар.

Камъните падат бе всичко в страната през последните 14 дни. И безусловно, и преносно. Опасните талази започнаха с кометата, отнесла имунитета на Бойко Борисов, която взриви в четвъртък и кабинета на парламентарния началник Росен Желязков. Той разкри от председателския стол по какъв начин на вратата влезнал в ръкопашен пердах с Георги Свиленски, който подло желал да му открадне досието с най-свидния документ на Борисов.

Политическите изригвания продължиха с метеоритен дъжд, отнесъл референдума за еврото на " Възраждане ", само че оставил светещата следата на подозрението, че депутатите са се объркали в гласуването. Бурният интервал приключи с Леониди от митинги на земеделци, медици и даже кокошки пред Народното събрание.

Истерията към астероида, лишил съня на половин България, стигна до такава степен, че вместо да изясни какво МОН ще промени в матурите, с цел да няма цели учебни заведения с двойки по български, проф. Галин Цоков се чудеше какво да дава отговор в ефир на въпросите
имат ли министрите чат и вайбър група за усещания от падащи звезди
Шефът на полицията във Видин пък провокира същински възторг, обяснявайки по какъв начин целият разполагаем състав на локалното Министерство на вътрешните работи търсил в пущинака парчета от небесно тяло.

Не камък, а цяла скала, се свлече от шията на властта във вторник с приемането на бюджета на първо четене. Толкова похвали за себе си Асен Василев не бе чувал през целия си първи мандат във финансовото министерство. Решенията за 3% недостиг, за увеличение на пенсиите и част от заплатите, за пренасочване на дивидентите от държавните предприятия към хазната несъмнено заслужават възторженостти. Но за маратона по време на второто четене остават сложните решения ще се намерят ли буфери, в случай че парите по Плана за възобновяване не влязат в период и по какъв начин ще се помогне на дребните земеделци, които не могат да си платят 2 800 лева застрахователен предел.

ГЕРБ и ПП-ДБ най-сетне пуснаха прашките и изпразниха джобовете си от камъчета, с цел да оставят
войната със словесни павета
напълно сред президентството и кабинета. Двете страни всеки ден показват акуратност на ударите.

Накрая свлачище от страсти в пленарна зала трасира пътя на ръководещо болшинство и опозицията в 49-ото Народно събрание. Изборът на шефове на парламентарни комисии ясно очерта болшинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, най-голямото от началото на прехода - 168 гласа. Но не като коалиция, нито даже като сглобка. А като евроатлантическа сигурност и конституционна промяна.

Движението за права и свободи не взе участие във властта, няма постове, само че поддържа евроатлантическото болшинство в Народното събрание. Защото в тази геополитическа конюнктура България има потребност от ясно и устойчиво болшинство - геополитически насочено, какъвто е изборът на страната, съобщи Йордан Цонев. Ясното обявление на това болшинство, с цената на всички взаимни отстъпки, които трябваше да създадат и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и Движение за права и свободи, бе извънредно нужно на страната. Особено след падналите маски на Румен Радев и Българска социалистическа партия по време на визитата на Володимир Зеленски у нас. То остана запомнено като само от европейската обиколка на украинския президент, в което под опасност от словесни астероиди Зеленски не държа тирада в Народното събрание, а кръстоса шпаги с сътрудника си държавен глава.

Всъщност, с юнските порои паднаха най-много огромните заблуди. Първата от тях бе, че страна се ръководи с изчегъртване. Партиите по сложния метод научиха, че ГЕРБ не може да бъде заличена, ПП-ДБ - отлъчена, а Движение за права и свободи - сатанизирана.

Втората бе, че можем да живеем в безтегловност.
Две години изборно безвремие
оставиха страната без проект за възобновяване, без оперативни стратегии, без бюджет - без небосвод.

И най-после, срути се илюзията, че сме си самодостатъчни. България е част от ценностни съюзи. И когато съседът гори във война, няма място за неуверените. Изборът е единствено един - сигурност и непоклатимост. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР